KODIKKUUS

”Kodikkuus rakentuu kerroksellisuudesta, sattumista ja sallivuudesta. Se merkitsee ennen kaikkea turvallista ja hyvää oloa, mahdollisuutta heittäytyä ja leikkiä tai itkeä ja huutaa turvaverkon rikkoutumatta. Tarvittaessa kodikkaassa paikassa voi kääriytyä suruun tai hyppiä ilosta kenenkään kritisoimatta. Kodikkuus merkitsee myös vapautta, roolipelit ja kontrolloidun käyttäytymisen mallit voi jättää muualle ja olla paljas ja haavoittuva oma itsensä.

Hyvä, omalta tuntuva kodikas tila on jokaiselle henkilökohtainen tunne joten vaihtelu on suurta, sillä viihdymme erilaisissa tunnelmissa. Tosin vaikka joku nimeäisi elämänsä näyttämöksi mahtipontisen palatsin, uskoisin että kodikkaalta tuntuva osa löytyy jostain sen turvallisesta sopukasta, ei kaikkialta. On olemassa paljon yhteisiä määreitä, jotka liitämme kodikkuuteen tai sen ilmeiseen vastakohtaan, kalseuteen. Tuskin kukaan väittää kokonaisuudessaan kiiltävän valkoista huonetta kodikkaaksi.

Jos mietin paikkoja, jotka minusta tuntuvat kodikkailta, listaan kuuluisivat Vincent van Duisenin kodit, samoin minimalisti John Pawsonin omat talot, Ray ja Charles Eamesin talo, Villa Mairea, Aaltojen kotitalo Riihitiellä, Ilse Crawfordin huoneisto, Le Corbusierin tekemät talot ja monta, monta muuta. Kaikkia noita erilaisia koteja yhdistää vahva pintojen ja materiaalien tuntu. Yksivärisyys, jos paikka perustuu niukkaan skaalaan, on sävykästä ja rikasta. Värikkäiden paikkojen värikkyys on niin ikään sävykästä, yllättävää ja kokonaisuus asettuu harmoniseen tasapainoon. Valo on monipuolista ja pehmeää. Tilojen mittasuhteet ja vaihtelu eri tilojen välillä on mielenkiintoista, yksityiskohdat ajateltuja ja viimeisteltyjä. Listani kodeissa on kerroksellisuutta, eriparisia esineitä, outoja yllättäjiä, taidetta, kirjoja ja henkilökohtaisia muistoja. Vaikka paikat ovatkin mietittyjä, ne antavat valmistuttuaan tai myös keskeneräisyydessään tilan käyttäjilleen ja elämälle. Ne kestävät pienen kaaoksen, kasan siellä toisen täällä. Sattumat, virheet tai yllätykset eivät kaada niitä, eivät myöskään aika tai muotivirtaukset.

Asettumisen jälkeen kodikasta kotia sisustetaan yleensä elämällä”.               

Ulla Koskinen,  Asun